Dat dit een onderwerp is dat enorm leeft en veel belangstelling oproept was bij de voorbereidingen van deze avond al snel duidelijk. Daarnaast staat Ergotherapiepraktijk Hoeksche Waard en Barendrecht ook nog eens bekend om hun expertise en zeer bevlogen en kundige therapeuten.
Ook deze avond kan dan ook als een succes bestempeld worden. Krystle nam ons ook daadwerkelijk mee in het “land” van de prikkelverwerking. Zij deed dit op duidelijke en pakkende wijze waardoor je ook echt meer begrip en kennis kon ontwikkelen over dit onderwerp.
Aan de hand van voorbeelden, ervaringen uit de praktijk en kennis leerde Krystle de aanwezigen over onder en over prikkeling, de verschillende uitingsvormen en welke handvatten je vervolgens kan geven aan je kind om hier wat beter mee om te gaan. Ook werd er wat dieper in gegaan op hoe je nu daadwerkelijk een “probleem” op dit gebied kan herkennen en wanneer je dit daadwerkelijk als hinderlijk kan beschouwen en je actie moet ondernemen. Hierbij kwam al snel naar voren dat dit voornamelijk ook ligt aan de “last” die het kind zelf hiervan ervaart en of het belemmerend werkt in het handelingsvermogen van het kind.
Veel aanwezigen hadden vervolgens vragen over het vinden van de juiste hulp voor kinderen die last hebben van over of onder prikkeling. Naast de ergotherapiepraktijk introduceerde Krystle deze avond dan ook nog een nieuw concept! Namelijk het expertisecentrum “ WereldwijsZijn “ . Krystle heeft dan ook samen met een orthopedagoog, pedagogisch adviseur/coach een kinderpsycholoog en een kindercoach de krachten gebundeld. Bij het expertisecentrum kan er passende hulp aan kinderen geboden worden waarbij alle expertises zich op een plek bevinden en korte lijnen met elkaar hebben! Een initiatief dat dan ook zeer welkom is en enthousiast ontvangen werd door de aanwezigen!
Na een korte pauze was vervolgens Mechteld Carlier aan de beurt, de collega van Krystle. Ook zij nam ons mee op reis en deed dit aan de hand van wat auditieve oefeningen en daarnaast kwamen we ook nog even in beweging om te kijken wat dit met ons deed! Het was erg interessant en leuk om te zien hoe de aanwezigen hierop reageerde en hoe dit dan ook per persoon kan verschillen.
Aan het einde van de avond was er nog ruimte voor het stellen van vragen en konden de aanwezigen ook nog in alle rust verschillende SI materialen ervaren zoals bijvoorbeeld een wiebelkussen en een verzwaringsdeken. Het was een zeer geslaagde avond waarbij we weer flink wat hebben bijgeleerd over het onderwerp prikkelverwerking.
Het heeft daadwerkelijk geholpen om op een andere manier naar alle prikkels om ons heen te kijken en om vervolgens beter te kunnen invoelen hoe dit door een kind met een prikkelverwerkingsprobleem kan worden ervaren! Hierdoor brengt het naast heel veel informatie en kennis ook nog eens een mooi stukje verbinding met zich mee wat ook na de lezing doorwerkt!