Waard om te lezen

Welk boek is het eigenlijk waard om te lezen? 

Het boekenpanel zoekt het voor jou uit. 

In het boekenpanel zitten Hoeksche Waardse ouders die boeken lezen die te maken hebben met het onderhouden van relaties (ook als het besluit wordt genomen om te scheiden), boeken over hoe je goed voor je eigen mentale gezondheid zorgt en boeken die gaan over opvoeden. 
Het boekenpanel bestaat uit ouders die zelf graag lezen en het leuk vinden om een recensie te schrijven. Iedere maand stellen we een boek/film of podcast centraal.
Mocht je het ook leuk vinden om lid te worden van het panel..dat kan! Neem dan contact met ons op. 

 • Recensie ‘Liefde in verhouding’

  Anouk van Steenselen 24-01-2023 66 keer bekeken 0 reacties

  Recensie ‘Liefde in verhouding’
  Esther Perel
  Achtste druk, maart 2020

  In dit boek neemt Esther Perel ontrouw als bril om naar het huwelijk te kijken. Ze stelt dat ontrouw zo oud is als het huwelijk zelf – en dat is eigenlijk een paradox. Wordt er bij de huwelijkssluiting niet levenslange trouw beloofd? Wat verklaart dan de veelvoorkomendheid van ontrouw, en de schijnbare aantrekkingskracht ervan? Wat drijft de overspeler eigenlijk? Wat lijdt de bedrogene, wat ervaart de minnares? En wat kan je leren van ontrouw, juist om je monogame relatie steviger te maken? Dit boek biedt verrassende perspectieven en aanknopingspunten voor herstel, en is daarmee interessant voor stellen, relatietherapeuten en geïnteresseerde ‘leken’. Het boek leest vlot weg, de auteur schrijft bloemrijk, en weet de spanningsboog te rekken tot de laatste hoofdstukken. 

  De auteur begint met een wat filosofische uiteenzetting over de verwachtingen van het huwelijk, door de geschiedenis heen. Een getrouwd stel van honderd jaar geleden, stelde hele andere eisen aan het gehuwde leven, dan millenials die recent hun belofte hebben uitgesproken. Duidelijk wordt dat stellen in 2022 de neiging hebben hoge eisen te stellen aan hun relatie. Binnen één levenslange relatie, willen hedendaagse koppels zowel optimale verbondenheid en ook autonomie ervaren. Waarden die botsen, en die botsing kan zo een voedingsbodem zijn voor ontrouw.

  Dan wordt ingegaan op de definitie van overspel: wat de één als ontrouw ervaart, hoeft door het andere stel niet zo ervaren te worden. Welke factoren dragen er aan bij, aan hoe ontrouw beleefd wordt? Interessant is hierbij de multiculturele bril van Esther Perel, waar ze de verschillen beschrijft tussen Westerse en Oosterse samenlevingen. Daarna wordt uitgebreid ingegaan op de diverse verschijningsvormen van overspel. Hierbij belicht de auteur uitgebreid de perspectieven van de bedrogene, de bedrieger, en die van de minnaar.

  Esther Perel schrijft met een zekere empathie naar alle drie de betrokkenen in de driehoek van ontrouw; elke gedraging en elke reactie komen voort vanuit begrijpelijke behoeften en verlangens. De auteur bouwt haar betoog zorgvuldig op, om aan het einde van haar boek tot de volgende aanbeveling te komen. Ze stelt dat méér stellen levenslange verbondenheid zouden ervaren, wanneer er meer ‘openheid’ binnen partnerrelaties zou zijn. Openheid in deze zin: “we moeten leren leven met de onzekerheden, de verlokkingen, de aantrekkelijkheden, de fantasieën. Zowel van onszelf als van onze partner.” (p. 324) Ze doet de aanbeveling de ‘derde’ in de relatie te erkennen en daar op een creatieve manier, in verbinding met de partner, daaraan betekenis en vorm te geven. Uiteindelijk stelt Esther Perel een monogamie 2.0 voor, waarin ruimte is voor een derde persoon, mits het koppel hierover transparante afspraken maakt.

  Als christelijke lezer kan ik me deels vinden in de conclusies die de auteur trekt. Het is inderdaad nodig te leren leven met ‘de onzekerheden en de verlokkingen’ van jezelf en de ander, in een monogame relatie. Een relatie is en blijft een werkwoord! Om die onzekerheden te reguleren, is inderdaad een Derde nodig. Maar als christen kies ik een andere oplossingsrichting: geen derde persoon in het huwelijk, maar God als derde partij erbij. Zodat het huwelijk, waarvan ik geloof dat dat heilig is, besloten blijft voor twee mensen. Als christen heb ik Jezus als voorbeeld, die de ander diende en niet zichzelf. En deze liefde inspireert mij juist om dóór moeilijke relatiemomenten heen, te blijven knokken, zoeken en dienen en vergeven, om het huwelijk en de man die ik koos, trouw te blijven ‘tot de dood ons scheidt’. 

 • Deze maand het boek: Nynke Nijman | De relatie APK

  Anouk van Steenselen 16-11-2022 299 keer bekeken 0 reacties

  Louise van Oudhorst schrijft haar recentie over het boek. Relatie APK

  Louise: Ik ben gescheiden en voor de 2e keer getrouwd. Uit mijn eerste huwelijk heb ik twee kinderen. Toen zij 5 en 8 jaar waren ben ik gescheiden en een jaar later woonde ik samen met mijn huidige man en mijn kinderen. Het bijzondere is dat wij als ex-partners ver uit elkaar wonen, ruim 140 km en wij nog steeds om het weekend de kinderen rijden naar de andere ouder. De afstand zorgt ervoor dat je goed moet communiceren wat zeker in het begin heel moeizaam ging. Nu na 10 jaar gaat het goed, maar het blijft geven en nemen. 

  Ik vind het zinvol om in dit panel te zitten omdat ik tegen zoveel dingen aan ben gelopen in de afgelopen jaren en ze steeds weer heb overwonnen. Ik heb veel gelezen, veel strijd gestreden ,helaas ook in de rechtszaal, veel moeten vergeven en weer moeten doorgaan en dat alles omdat vader de kinderen moet kunnen blijven zien en andersom ook natuurlijk.

  De kinderen hebben daar absoluut last van gehad, nog steeds, om ze te kunnen helpen om juiste keuzes te maken, nu en in de toekomst vind ik het belangrijk dat wij ze op zekere hoogte betrekken bij beslissingen. Zonder lectuur zou me dat niet gelukt zijn omdat je van twee werelden er één moet maken en dat is verrekte lastig om dat geheel op jezelf te moeten doen, want waar doe je goed aan. Daarom wil ik helpen om mijn ervaringen in te zetten voor anderen.

  Recensie:

  Nynke doet heel veel op het gebied van relaties, ze is bijv. psycholoog, relatietherapeut en seksuoloog. Ze schrijft en geeft les. Kortom ze zet haar expertise breed in.

  Het boek gaat over het onderhouden van je relaties en vooral over de relatie met je partner.

  Het geeft eerst een verhelderende kijk op hoe we in eerste instantie in een relatie stappen en staan. Wat er over het algemeen bij iedereen misgaat als het niet meer lekker loopt.

  Het onderhouden van je relatie blijkt het allermoeilijkste. Communicatie in je relatie is dan ook een essentieel iets.

  Het boek geeft in verschillende hoofdstukken weer welke kenmerken er zo ontzettend belangrijk zijn in je relatie om aandacht te geven. Met heel veel rake en herkenbare voorbeelden schrijft ze over punten waar je aan kan werken en hoe je dat dan kan gaan doen. Ze legt uit waarom bepaalde stappen belangrijk zijn wat het doel is van het toepassen en heel veel adviezen en opdrachten.

  Het is een echt studie- en werkboek voor je relatie, geen kant en klare oplossing maar confronterend en verhelderend. Ik vond het heel fijn om te lezen dat er wel een oplossing is voor bepaalde problemen waar ik tegen aan loop, maar ook dat het niet zo vanzelfsprekend op te lossen is. Het mag soms ook gewoon moeilijk zijn.

  Je kan het boek lezen van voor naar achter of je leest vooral de hoofdstukken waar jijzelf in je relatie tegenaan loopt of waarvan je wilt dat het niet tot een probleem gaat komen en je al vast voorbereid bent. Het is een dik boek, maar dat hoeft je niet af te schrikken als je het maar stapje voor stapje doet. Het is tenslotte ook niet in één keer misgegaan op alle vlakken. Zo hoef je ook niet alles in één keer aan te pakken. Bepaal welk deel van je relatie eerst onderhoud nodig heeft en begin daar te lezen en daar aan te werken. Dat is denk ik wel het beste advies die mij ooit gegeven is. Je kan niet alles in één keer veranderen.

  Het eerste deel over; het fundament van een relatie heb ik wel eerst helemaal uitgelezen en daarna ben ik gaan bladeren naar voor mij herkenbare probleemsituaties of gewoon nieuwsgierig of ik een bepaald onderwerp goed aanpak, tips zijn tenslotte altijd welkom.

  De meest denkbare onderwerpen komen aan bod zoals tijd samen doorbrengen, intimiteit, de huishoudelijke taken, de financiën. Maar ook tegenslag, verdriet en situaties die je van tevoren echt niet bedacht had.

  AANRADER

  Het boek is een aanrader voor stellen die net een relatie gaan starten als voor stellen die al compleet vast zitten en alles daar tussenin. Eigenlijk is het zoals de titel zegt, een apk en die moet je regelmatig houden of toepassen.

  Maar bovenal is het aanrader voor jezelf, voor je eigen ontwikkeling. Want als jij goed toegerust bent, dan is dat van invloed op je relatie. Want alles wat je weet kan je tenslotte toepassen in je communicatie, maar ook in je doen en laten.

  Het boek kan geschikt zijn voor een thema avond, alhoewel ik het dan wel in kleine groepjes zou doen. Het is best een kwetsbaar onderwerp en het vergt nogal lef om over je eigen relatie te praten die wellicht al wel in de knel zit.

  Het is niet echt een boek die ik snel zou doorgeven omdat ik graag highlights aanbreng in voor mij belangrijke en herkenbare stukken. Zoals ik al zei; het is ook echt een werkboek waardoor ik graag streep en aantekeningen maak in de kantlijn. Het is ook een boek die je er steeds weer bij kan pakken.

  Ik zou wel het boek nieuw aan een ander willen aanraden of geven. Zeker als ik weet dat er enige strubbelingen zijn. Het is confronterend verhelderend.

   

Cookie-instellingen