Opvoeden en opgroeien doe je niet alleen

Marcella Boet 29-02-2024
33 keer bekeken 0 reacties

Veel ouders omschrijven het ouderschap als intens, onbeschrijfelijk, onvoorwaardelijk maar ook als een enorme verantwoordelijkheid. En dat is het natuurlijk ook, opvoeden en opgroeien is dan ook niet iets wat je zomaar even doet. Maar ook iets wat je zeker niet alleen hoeft te doen.

Ze zeggen dan ook niet voor niets vaak "It takes a village to raise a child" en dat is natuurlijk ook zo. In sommige landen leven ze ook echt volgens dit principe. Zo zie je dat hele dorpen gezamenlijk de zorg dragen voor de kinderen in het dorp. Ze letten op elkaars kinderen, ontzien elkaar als ouders waar nodig, brengen waardevolle lessen bij aan kinderen waarbij ze allemaal hun eigen stukje pakken.

Op deze wijze geven ze met elkaar vorm aan de opvoeding van een kind en dragen ze dit ook echt samen als gemeenschap. Een heel erg mooi principe waar dus ook heel veel voordelen aan zitten. In onze samenleving is dit alleen vaak wat anders vormgegeven. Bij een recent onderdoek onder ouders kwam naar voren dat een groot deel ouders het ouderschap als zwaar ervaart en kampt met gevoelens als onzekerheid, angst, verdriet en eenzaamheid. Ze voelen de verantwoordelijkheid voor het gezond en gelukkig grootbrengen van hun kinderen enorm op zich drukken en hebben hierdoor soms zelfs weinig ruimte om ook daadwerkelijk van het ouderschap te genieten.

Enorm zonde natuurlijk maar ook een belangrijk signaal. Uiteraard is de situatie altijd persoonlijke n verschilt dus ook per ouder, maar in veel gevallen zou het helemaal niet verkeerd zijn als we dat opvoeden en opgroeien weer een beetje meer met elkaar zouden gaan doen.

Hoe fijn is het wel niet om als ouder een netwerk om je heen te hebben waar je op kan leunen als het even niet meer gaat, waar je op terug kan vallen als het teveel wordt, waar je kan praten over wat je dwarszit maar ook waar je terecht kan met al je angsten en onzekerheid. Een netwerk waarbij we naar elkaar omkijken, waarbij we gezamenlijk de verantwoording voelen voor de wijze waarop de kinderen om ons heen opgroeien. Waarbij we allemaal proberen vanuit ons eigen stukje kinderen om ons heen iets bij te brengen, iets te bieden, iets te laten ervaren wat ze mee kunnen nemen in de toekomst die ze tegemoet gaan.

Opvoeden en opgroeien doe je dan ook niet alleen, als kind niet maar ook als ouder niet. Hier heb je een netwerk voor nodig. Een netwerk waar je op kan bouwen en vertrouwen en waarmee je samen nog sterker komt te staan. Schroom dan ook niet om hulp te vragen als het soms even niet lukt , als je er niet uit komt, als  je kinderen maar blijven huilen, je relatie niet lekker loopt, je werk zich opstapelt, je niet lekker in je vel zit, het je niet lukt om grenzen te stellen, je vaker boos wordt dan je zou willen, je jezelf even helemaal kwijt bent en het allemaal gewoon even niet meer ziet zitten. Want ook dan staat er een "village" voor je klaar om te helpen waar nodig, en die village start hier! 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen