Depressiepreventie theaterstuk “Laat het licht aan” raakt de Hoeksche Waard

Marcella Boet 04-02-2024
175 keer bekeken 0 reacties

Afgelopen woensdag kon je in een volle zaal in De Poort een speld horen vallen. De zaal was gevuld met leerlingen uit de derde en vierde klassen van het Actief College in Oud-Beijerland. Naast de leerlingen was ook het lerarenteam uitgebreid vertegenwoordigd.

De reden van deze volle zaal was het indrukwekkende theaterstuk “Laat het licht aan” dat voor de leerlingen gespeeld werd. “Laat het licht aan” is een inspirerend stuk gespeeld en geschreven door Jarno Kolf van Throughout productions, een zeer bijzondere man met een hele mooie missie!

Jongerencoach Magdalena van den Ouden - Malutan , eigenaresse van jongerencoachingpraktijk Lemontree kwam  een tijd terug in aanraking met Jarno en zijn verhaal. Na een bezoek aan de première van zijn theaterstuk in Amsterdam waarbij Jarno na afloop een volle zaal in tranen kreeg door zijn indrukwekkende betoog waarbij hij alle aanwezigen vroeg zijn missie te steunen kon Magdalena niet anders dan hier gehoor aan geven. Zij was geraakt en Jarno zijn missie werd ook die van haar. Zij bracht niet alleen het stuk naar middelbare scholen maar zorgde daarnaast ook samen met jongerenpsycholoog Bruno Jager dat het stuk op woensdagavond 28 februari toegankelijk wordt voor ouders, jongeren, zorgprofessionals, onderwijspersooneel en iedereen die het thema een warm hart toedraagt en de missie van het project deelt.

De missie van Jarno is om depressie bespreekbaar te maken, om jongeren te raken en hen te helpen te spreken over wat ze voelen en ervaren en bovenal dat ze niet bang hoeven zijn om niet “normaal” te zijn. En dat dit hard nodig is dat blijkt wel uit de landelijke cijfers die er niet om liegen. Een op de vijf jongeren kampt vandaag de dag met depressieve gevoelens en gedachten. Een aantal dat hoog is, veel te hoog en dat ook direct de noodzaak van dit stuk bevestigd.

Als schrijver van dit stuk bevond ik mij afgelopen woensdag achter in de zaal in De Poort. Voor mij zaten de honderden leerlingen, rij na rij was gevuld. De realisatie dat ook in deze zaal op dit moment een flink aantal jongeren zaten die worstelen met deze problematiek kwam binnen en versterkte enorm de drive om dit onderwerp bespreekbaar te maken en om op welke wijze dan ook bij te dragen aan de missie van Jarno.

Door de gevoelige maar zeker ook pakkende wijze waarop Jarno dit stuk vervolgens tot uiting brengt word je als kijker geraakt. Of je nu wil of niet het stuk neemt je mee en laat je niet meer los. Het stuk brengt naast bewustwording vooral ook enorm veel verbinding.

Ook afgelopen woensdag was dit duidelijk merkbaar. Na afloop van het stuk was het dan ook zichtbaar, merkbaar en voelbaar dat er “iets” in gang was gezet! Gesprekken werden gevoerd, gevoelens werden geuit en gedeeld en er was zoveel verbinding onderling. De bevestiging dat het verhaal van Jarno een inspiratie vormt voor velen en dat de wijze waarop hij zijn verhaal nu inzet voor verandering en hulp aan anderen van onschatbare waarde is.

Aan het einde van de voorstelling sprak ik samen met Magdalena een jongen van het actief college die geraakt was door het stuk. Op de vraag van Magdalena wat hij meenam uit het stuk was zijn antwoord “Dat ik nu beter naar mijn vrienden ga kijken, ik kijk om mij heen en ga zien wij mij nodig heeft, juist mijn vrienden die wat stiller zijn hou ik in de gaten”

En dat is dan ook meteen de kern van alles. Om je heen kijken, kijk naar wie je nodig heeft, kijk bij wie je wellicht het verschil kan maken. En onze boodschap aan alle jongeren in de Hoeksche Waard is dan ook dat wij jullie horen en zien, dat jullie ertoe doen ook als jullie dat zelf niet zo voelen! En als het licht even uit gaat zetten wij het met liefde weer voor jullie aan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen