Een onvergetelijke oudejaarsavond voor het hele gezin

Marcella Boet 30-12-2023
123 keer bekeken 0 reacties

Nog een nachtje slapen en het is oudjaarsdag. Een dag die vaak geheel in het teken staat van de afsluiting van het afgelopen jaar. We bakken traditiegetrouw oliebollen, blikken met elkaar terug op het afgelopen jaar, spelen spelletjes, heffen het glas en wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar.

Leeftijd

Hele gezin

Soort activiteit

Eten & drinken

Voor veel mensen een heerlijke dag en avond die ze graag doorbrengen met vrienden en familie. Net als de kerstdagen vormt ook oudjaarsavond een moment om bij elkaar te zijn en met elkaar te vieren. Maar hoe maak je dit nu leuk voor het hele gezin. Hoe kun je optimaal genieten met een gezelschap waarbij de leeftijden verschillen en toch een fijne avond met elkaar beleven?

In deze blog hebben wij enkele tips voor je klaarstaan voor een onvergetelijke oudejaarsavond voor jong en oud. Een avond vol plezier en gezelligheid als perfecte afsluiting voor het afgelopen jaar!

Haal die spelletjes maar uit de kast

Oudejaarsavond leent zich perfect voor een heerlijke ouderwetse spelletjesavond. Voor zowel jong als oud is dit dan ook echt een feest. Je kunt hier bijvoorbeeld een thema aan hangen door te kiezen voor allerlei oudhollands spellen zoals bijvoorbeeld sjoelen of ganzenborden. Maar ook kan het leuk zijn om te kiezen voor wat meer actieve spellen zoals pictionary of twister.

De spellen staan in ieder geval garant voor heel erg veel plezier met elkaar en zowel jong als oud kunnen zich dan ook helemaal uitleven. Een leuke tip is nog om spellen in teams te spelen en de teams heerlijk door elkaar te husselen met teamleden van allerlei verschillende leeftijden! En dan maar kijken welk team die avond winnen gaat!

Om 20:00 uur tijd voor nieuwjaarswensen

Als er kleine kinderen bij zijn dan willen deze vaak lang opblijven om het moment van de jaarwisseling mee te maken. Echter is dit vaak voor veel kinderen niet haalbaar om zo lang op te blijven en reageert ook niet ieder kind goed op het wakker maken rond middernacht.

Een oplossing hiervoor is om de jaarwisseling een beetje te “vervroegen” je kunt dan ook prima al om 20:00 uur doen alsof het middernacht is en elkaar gelukkig nieuwjaar wensen. Een glas kinderchampagne erbij en wat sterretjes en het feestje is compleet. Zeker voor kinderen die nog niet kunnen klokkijken kan dit een prima oplossing vormen!

Wat zijn jouw goede voornemens

We maken ze eigenlijk bijna allemaal wel, goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wat zouden we anders kunnen doen en waar willen we in het nieuwe jaar echt aan werken. Welk avontuur willen we aangaan en op welk vlak brengen we verandering aan in ons leven.

Het kan heel leuk zijn om allemaal een paar goede voornemens op een blaadje te schrijven en deze vervolgens in een mandje te doen. Daarna mag je allemaal stuk voor stuk een blaadje pakken en voorlezen aan de rest. Met elkaar raad je dan van wie het goede voornemen zou kunnen zijn. Een leuke manier om elkaars goede voornemens te leren kennen maar ook om er zelf actief mee bezig te zijn. En wat is nu een betere stok achter de deur dan het meteen kenbaar maken van je goede voornemens aan de mensen om je heen.

Lekker eten en drinken met elkaar

Net als bij de kerstdagen is ook lekker eten en drinken onlosmakelijk verbonden met oudejaarsavond. We zijn natuurlijk allemaal dol op de olliebollen maar daarnaast genieten we deze avond ook van allerlei ander lekkers. Het kan heel leuk zijn om allemaal een lievelingsgerechtje of hapje te kiezen en dit die avond te serveren.

Zo krijg je een hele leuke mix aan lekkere hapjes en drankjes en zit er voor iedereen altijd wel iets bij wat hij of zij lekker vindt. Daarnaast kan het ook erg leuk zijn om te raden met elkaar van wie het gerecht is! Dek dan ook gezellig de tafel en vul deze met al het lekkers. Gegarandeerd voor urenlang gezelligheid met elkaar.

Welke tradities hebben jullie thuis

Met oudejaarsavond zijn er wereldwijd heel veel leuke tradities te vinden, het kan heel erg leuk zijn om te kijken of hier ook een traditie bij zit die goed bij jullie past. En wie weet kun je die dan zelfs wel overnemen. Zo zetten ze in Ierland met oudjaarsavond om middernacht de voordeur open zodat alle mooie nieuwe kansen voor het nieuwe jaar naar binnen kunnen. De achterdeur gaat vervolgens open om alle negativiteit naar buiten te laten. Een mooi symbool voor een nieuwe start.

Maar je kunt ook kiezen voor de gelukstaart van de Grieken. In deze taart verstoppen ze een gouden muntje, ben jij degene die het stuk taart met het gouden muntje heeft dan heb je veel geluk het komend jaar. Uiteraard kun je ook prima je eigen tradities maken en deze vervolgens ieder jaar terug laten komen met je eigen gezin! Een mooie manier om het nieuwe jaar in te luiden!

 

 

 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen