Een sfeervol kerstdiner voor jong en oud

Marcella Boet 23-12-2023
128 keer bekeken 0 reacties

Nog even en de kerstdagen breken aan. Dagen vol sfeer, gezelligheid en vooral ook lekker eten en drinken. Voor veel mensen vormt het kerstdiner dan ook het hoogtepunt van de feestdagen. Ze zijn al weken bezig met het samenstellen van een menu en staan straks uren in de keuken voor een waar feestmaal

Leeftijd

Hele gezin

Soort activiteit

Eten & drinken

Vaak zie je dat we tijdens het kerstdiner met meerdere generaties aan tafel zitten, jong en oud beleven gezamenlijk het kerstdiner en zijn samen om kerst te vieren en te genieten van elkaars gezelschap. Een onwijs mooi moment om meer verbinding met elkaar te zoeken maar ook om herinneringen met elkaar te maken!

Toch kan het soms ook even zoeken zijn hoe je het kerstdiner nu echt voor alle leeftijden leuk kan maken. We weten natuurlijk allemaal dat het voor hele kleiner kinderen soms een lange zit kan zijn en dat het voor ouderen soms ook best een uitdaging kan vormen om lang comfortabel aan tafel te blijven zitten.

Wij hebben dan ook een aantal fijne tips klaarstaan die kunnen bijdragen aan het beleven van een sfeervol kerstdiner voor zowel jong en oud. Op deze manier zorg je dan ook voor nog meer verbinding met elkaar en beleef je met elkaar onvergetelijke momenten die je nog lang bij gaan blijven.

Breng allemaal iets dierbaars mee

Het kan heel leuk zijn om alle gasten die deelnemen aan het kerstdiner te vragen om iets dierbaars mee aan tafel te nemen. En nog voor de maaltijd begint kunnen jullie hier met elkaar bij stil staan en kan iedereen vertellen wat hij of zij meegenomen heeft en waarom het zo dierbaar is. Een hele mooie manier om weer wat meer over elkaar te weten te komen maar ook om met elkaar te delen wat je bezighoudt en wat je belangrijk vindt.

Voor zowel jong als oud kan dit heel erg leuk zijn en zorgt het ook voor een actief begin van de maaltijd waarbij je eerst tijd en aandacht hebt voor elkaar!

Wissel tijdens de maaltijd van plek

Een andere fijne tip is om tijdens de maaltijd van plek te wisselen. Een goed moment hiervoor is bijvoorbeeld tijdens het wisselen van de gangen. Laat dan bijvoorbeeld de heren of juist de dames een plekje opschuiven zodat je allemaal weer naast iemand anders komt te zitten en dus ook weer een ander gesprek aan kan gaan.

Daarnaast is het ook even een fijne break tussen de gangen door waarbij ook even de benen gestrekt kunnen worden en de kinderen in beweging kunnen komen! Een hele leuke manier dus om het kerstdiner nog sfeervoller te maken en om dus ook echt met iedereen aan tafel te kunnen spreken.

Gooi die heupen maar los

Muziek speelt bij veel mensen een hele belangrijke rol in het leven. Muziek zorgt dan ook voor veel plezier en ontspanning en hoe leuk is het wel niet om ook muziek bij het kerstdiner te betrekken. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om tussen de gangen door even een muziekje op te zetten en met elkaar lekker te swingen. Wij kunnen je nu al garanderen dat dit voor veel hilariteit gaat zorgen, je leert elkaar immers weer op een hele andere manier kennen!

Maar ook kan het waardevol zijn om iedere gast aan tafel een persoonlijk nummer te laten kiezen en dit vooraf te laten aanleveren. Tijdens de maaltijd kunnen deze nummers dan gedraaid worden waarbij er uiteraard ook weer gedanst mag worden! Zo betrek je iedereen bij de maaltijd en maak je het ook voor alle gasten tot een persoonlijk moment!

Schrijf een lief kaartje voor iemand aan tafel

Een week voor de maaltijd kun je al loodjes trekken waarbij je de namen van alle gasten op de loodje zet. Vervolgens moet je dan een lief kaartje schrijven voor degene waarvan jij het loodje getrokken hebt. Tijdens het kerstdiner is het dan tijd om deze kaartjes aan elkaar uit te delen en om zo dus meteen de lieve wensen van de menen om je heen te ontvangen! Dat geeft het kersdiner toch zeker wel een extra fijne dimensie!

Creativiteit is welkom aan tafel

Voor kinderen kan het soms best een flinke zit zijn. Het kan dan ook een goed idee zijn om ze een beetje bezig te houden tussen de gangen door. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een creatieve activiteit aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan het kleuren van een tafelkleed, je hebt tegenwoordig hele leuke kleden die ingekleurd kunnen worden. Onwijs leuk voor kinderen om te doen en stiekem zien we Opa of Oma ook nog wel eens gezellig mee kleuren!

Maar ook kan het erg leuk zijn om een kerstbal met een krijtstift erbij neer te leggen bij de borden van de kinderen. Ze kunnen dan vervolgens een kerstbal voorzien van een mooie tekening of boodschap en deze vervolgens na de maaltijd in de kerstboom hangen! Een leuke manier om creatief bezig te zijn en het zorgt ook nog eens voor wat extra decoratie!

Volg je eigen gevoel

Vaak horen we om ons heen hoe het allemaal “hoort” de kinderen horen aan tafel te blijven zitten tot na het dessert, we horen de tafel netjes te dekken, er horen meerdere gangen geserveerd te worden. De vraag is natuurlijk of dit allemaal ook echt moet en of het niet veel fijner is om het kerstdiner op je eigen manier vorm te geven.

Kijk dan ook naar wat goed bij jou past. Vind jij dat de kinderen prima na het hoofdgerecht van tafel mogen om te spelen tot het dessert volgt dan moet je dat vooral doen! Kijk wat goed voor jou en jouw gezin werkt en zorg er op deze manier dan ook voor dat je vooral heel erg kan gaan genieten van elkaars gezelschap in een warme en ontspannen sfeer! Precies zoals kerst bedoeld is!

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen