Eten is een eerste levensbehoefte en dus van essentieel belang in ons leven. Hoe moeilijk is het dan als jouw kindje bijna niet wil eten of heel erg selectief eet. Bij de meeste ouders komen er dan meteen heel veel zorgen naar voren en terecht natuurlijk. Maar toch kan het soms ook belangrijk zijn om deze zorgen niet op de voorgrond te laten staan en om open naar het probleem te kijken.
Ten eerste willen we natuurlijk ook duidelijk vermelden dat er gradaties zijn in het niet willen eten van je kind. Sommige kinderen zijn heel kieskeurig, andere weigeren pertinent voeding. Het is daarom ook altijd verstandig om bij zorgen hulp van een professional in te schakelen die met jullie als ouders mee kan kijken en bij kan dragen aan het vinden van een oplossing.
Deze professionals kun je vinden via de huisarts of vraag het ook gerust eens aan de verpleegkundige op het concultatiebureau, ook op school, de opvang of de peuterspeelzaal denken ze graag met je mee.
In deze blog willen we je vooral tips geven waar je wellicht als ouder iets aan kan hebben. Wel is het altijd raadzaam om goed bij jezelf na te gaan of deze tips ook geschikt zijn voor jouw kind aangezien ieder kind en iedere situatie anders is.
Als je kind heel kieskeurig is met eten of weigert te eten ben je als ouder geneigd om hier heel hard voor te gaan werken om je kindje toch aan te sporen hapjes te nemen. Hierdoor kan het zomaar zo zijn dat het een strijd wordt en dat alles in het teken gaat staan van het laten eten van je kindje. Dit kan een averechts effect hebben. Het is dan ook zeker niet zo dat je niet moet proberen of dat je het zelfs moet negeren maar het kan soms wel helpen om op bepaalde momenten even wat afstand van de situatie te nemen en om vervolgens weer met frisse moed verder te gaan.
Ook is het vaak aan te raden om je kindje wel altijd aan te sporen te proeven. Soms zijn ouders op een bepaald moment geneigd om kinderen dan maar iets te geven wat ze wel eten, en dit is natuurlijk prima maar het is alsnog verstandig om het wel aan te blijven bieden aan je kindje zodat het wel een onderdeel blijft van de dag.
Vaak zien we helaas ook dat de maaltijden er niet gezelliger op worden als er de hele tijd strijd is rondom het eten. Het is dan ook belangrijk om te proberen uit deze strijd te blijven. Zorg bijvoorbeeld voor gezelligheid aan tafel, fijne gesprekken, grapjes, en een ontspannen sfeer. Maar probeer daarnaast ook vol te blijven houden met het aanbieden van het eten en het stimuleren hiervan.
Het weigeren van eten of het kieskeurig eten van je kindje kan dan ook een groot onderdeel van de dag worden. Probeer waar je kan als ouder hoe lastig ook toch ook een positieve draai te geven aan de maaltijden en probeer deze zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Daarnaast is het natuurlijk ook verstandig om zelf het goede voorbeeld te geven. Mochten de problemen dusdanig oplopen dat je kindje steeds verder vastloopt en jij als ouder ook niet goed meer weet wat je moet doen, schakel dan altijd professionele hulp in. Samen weet je immers meer dan alleen.