Wat heb je nodig voor ongeveer 25 koekjes.
350 gr tarwebloem
2 theelepels bakpoeder
½ eetlepel vijfkruidenpoeder
½ theelepel zout
250 gr ongezouten roomboter
175 gr fijne kristalsuiker
1 middelgroot ei
1 theelepel vanillearoma
100 gr jam, of chocopasta
1 eetlepel poedersuiker
Hoe ga je te werk:
Stap 1: Dit is het meeste werk. Ga je met kleine kinderen koekjes bakken? Doe deze stap dan alvast van te voren.
Zeef de bloem, bakpoeder, 5 spices en het zout boven een kom. Dit doe je om te voorkomen dat er straks klontjes in je koekje zitten.
Doe de boter en kristalsuiker in een andere kom en mix met een mixer in 5 minuten luchtig en romig.
Mix het ei en vanillearoma erdoor.
Voeg het bloemmengsel toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
Leg ingepakt in vershoudfolie 2 uur in de koelkast.
Stap 2:
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Stap 3:
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een zo dun mogelijk lap (ca. 3 mm). Steek er met de vierkante uitsteekvorm koekjes uit. Leg ze met steeds 2 cm afstand ertussen 2 met bakpapier beklede bakplaten. Steek uit de helft met de kleinere uitsteekvormen een sterretje, bloemetje of hartje.
Stap 4:
Bak de koekjes op de bakplaten ca. 10 min. onder elkaar in het midden van de oven. Wissel halverwege de baktijd de bakplaten van plaats. De koekjes zijn klaar als ze aan de randen goudbruin beginnen te kleuren. Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat en nog 1 uur op een rooster.
Stap 5:
Bestrijk de dichte koekjes met een laagje frambozenjam. Duw er een koekje met een uitgestoken vormpje bovenop. Bestrooi de sandwichkoekjes met een dun laagje poedersuiker.
Bereidingstip.
Als je geen frambozenjam zonder stukjes kunt vinden, kun je de jam eerst door een zeef wrijven.