Maak je eigen kaars van bijenwas

Zelf een kaars maken, super leuk om te doen en een goede oefening voor de (kinder) handen. Echt een activiteit die je samen kan doen tijdens de donkere en koude maanden van het jaar.

Leeftijd

Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin
Volwassenen

Soort activiteit

Knutselen
Experimenteren
Natuur & dieren

Kaarsen geven een warme sfeer aan je huiskamer, maar geven ook warmte af. Warmte en licht die we nu wel kunnen gebruiken in deze koude en donkere maanden. 

Je kan kaarsen eenvoudig zelf maken. Bijvoorbeeld doormiddel van bijenwas raadvellen. Dit is een soort vel gemaakt van bijenwas die je kan oprollen om een lont heen. Hoe strakker je de raatvellen rolt des te langer je kaars brand. Een leuk, maar ook best secuur werkje. 
Met als de ultime beloning dat je je eigen kaarsje kan aansteken. 

Wat heb je nodig: 
- raatvellen. ( o.a. te koop in de winkel van Hoekschemama
- kaars lont ( ook te koop in de winkel van Hoekschemama) 
- een schaar
- warme handen

Hoe ga je te werk:
1) Snijd een lont voor de bijenwaskaars iets langer dan het korte uiteinde van het bijenwasvel. Je kan het bijenwas vel ook in de lengte door tweeen knippen. Dan heb je iets minder hoge kaars. Maar wel twee kaarsjes uit één vel. 

2) Vouw de rand van het bijenwasvel om de lont zodat de lont net bedekt is. Een tip: zorg ervoor dat de bijenwas op kamertemperatuur is, zodat je hem gemakkelijker kunt bewerken en zorg dat je zelf warme handen hebt. 

3) Rol het bijenwasvel tot je het einde hebt bereikt. Door je kaars nog even in je warme handen te houden 'plakt' de was goed aan elkaar. Je kaars is nu klaar! 

 

Vond je dit al leuk om te doen? Dan hebben we nog een leuke andere variant om te maken. 

Hiervoor heb je nodig:
- raatvellen. ( o.a. te koop in de winkel van Hoekschemama
- kaars lont ( ook te koop in de winkel van Hoekschemama) 
- een schaar
- een ster vormige koekjes vorm
- een hamer
- een onderzetter die je kan gebruiken tijdens het tikken met de hamer. 
- warme handen

Hoe ga je te werk: 
1) Steek zes sterren uit voor de stervormige kaars met de door jou gekozen uitsteker. Tik lichtjes met een hamer als de was te hard is.


2) Maak een gat in het midden van alle sterren met een houten bloemstokje of iets dergelijks. De lont moet door het gat passen.


3) Rijg alle sterren op een lont zoals op de foto. Belangrijk: plaats de afgewerkte kaars op een niet-brandbaar oppervlak. Bijvoorbeeld op een schoteltje. 

Heel veel plezier! 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen