Maak je eigen wasmiddel van kastanjes

Je gratis wasmiddel valt letterlijk voor je voeten deze herfst! Dit is nu dus ook het moment om samen wasmiddel te maken.

Leeftijd

Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin
Volwassenen

Soort activiteit

Experimenteren
Natuur & dieren

Moeilijk is het niet. Je moet alleen wel op het juiste moment even naar buiten om een voorraadje kastanjes te gaan rapen. Over het algemeen vallen de kastanjes in oktober uit de bomen, maar door de droogte kan je de kastanjes nu al van de grond af rapen. 
Voor dit wasmiddel gebruik je de paardenkastanjes. Dat zijn die grote kastanjes met een puntige schil. (dus niet die met een harige schil). Paardenkastanjes zijn niet eetbaar. Sterker nog ze zijn zelfs een beetje giftig! 

In deze paardenkastanje zit saponinen. Dat is de zeepachtige stof die je graag wilt gebruiken om je was schoon te krijgen. 
Wiil je weten waar je in de Hoeksche Waard kastanje bomen kan vinden, lees dan deze blog van Hoekschemama, zij heeft al een flink aantal bomen gevonden en voor jou op een rijtje gezet. 
Hier vind je de kastanje bomen in de Hoeksche Waard. 

Dit klusje is een ideaal klusje om samen met je kinderen te doen. 
Wat heb je nodig?

  • 5 witte paardenkastanjes (deze zijn niet eetbaar)
  • Water
  • Eventueel lavendelolie (of andere lekker ruikende olie)
  • Potje met schroefdeksel
  • Fijne zeef of doek


Zo maak je wasmiddel van kastanjes:
Maak de vijf witte paardenkastanjes fijn (snijden of in de mixer), laat de prut twee uur lang met water in een potje met schroefdeksel staan en zeef het daarna door een fijne zeef of doek. Giet het in de wasmachine en voeg voor een heerlijk geurtje enkele druppels lavendelolie toe.

Milieuvriendelijk wassen
Door wasmiddel zelf te maken bespaar je een hoop afval. Dat is weer goed voor het milieu. Wil je nog meer doen? Let dan ook op de manier waarop je wast. Zet je wasmachine eens vaker op een lagere temperatuur, was alleen maar met een volle trommel en doseer je wasmiddel goed. Ben je klaar met wassen? Stop dan niet meteen alles in de droger, maar laat het (buiten) aan de lijn drogen. Zo bespaar je energie en help je het milieu een handje.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen