Waarom slapen zo belangrijk is!

Vandaag is het de dag van het uitslapen. Dat slaap enorm belangrijk is dat weten we natuurlijk wel maar juist ook voor kinderen is een goede nachtrust van onschatbare waarde.

Ze hebben deze tijd nodig om te herstellen van de dag en alle indrukken die ze op hebben gedaan maar ook om weer nieuwe energie op te doen om de volgende dag weer goed en vol nieuwe kracht aan te kunnen. Ze zijn volop in ontwikkeling en leren iedere dag weer wat bij, en laten we ook het groeien niet vergeten, ook dit vraagt veel van een kind en een goede nachtrust is hierbij dan ook zeker onmisbaar.

Iedere ouder herkent vast wel dat speciale gevoel als je voordat je zelf gaat slapen nog even de kamer van je slapende kind(eren) op loopt en het dekbed goed legt en een kus op hen voorhoofd geet. Zo kwetsbaar en vol vertrouwen liggen ze in hun bedje en als ouder stroomt je hart dan over.

Maar wat nu als je kind helemaal niet zo fijn slaapt, en als slaapproblemen de boventoon voeren, gebroken nachten, onrustige momenten, stress en spanning die je vervolgens allemaal ook weer meeneemt op de dag. Hoe doorbreek je dan deze cirkel en waar kun je terecht voor de juiste hulp?

Uiteraard is ieder kind en iedere situatie weer anders maar toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je zelf alvast goed naar kunt kijken en eventueel mee aan de slag kan. (uiteraard is het bij heftige slaapproblemen altijd goed professionele hulp in te schakelen)

Ten eerste is het belangrijk om goed naar het dagritme van je kind te kijken. Het dagritme heeft namelijk onwijs veel invloed op het slaapritme. Krijgt je kind voldoende beweging, heeft het genoeg uitdaging op school, eet en drinkt het voldoende en gevarieerd op een dag, en hoe zit het met de schermtijd? Dit zijn allemaal vragen die jij jezelf kan stellen en waar je goed naar kan kijken en dit kan dan ook bijdragen aan een beter slaappatroon.

Maar ook de bedtijd en het ritueel rondom het slapen gaan kan hierop van invloed zijn. Gaat je kind te vroeg of juist te laat naar bed? Is er een bekend ritueel rondom het slapen gaan wat vertrouwen en houvast geeft, een bekend muziekje, knuffeltje, voorleesmoment? Allemaal dingen die bij kunnen dragen aan de kwaliteit van slaap.

En wat dacht je van de omstandigheden op de kamer van je kind, is het te donker of juist te licht? Te warm of misschien wel te koud? En hoe is het gesteld met de prikkels? Er zijn ook kinderen die hier heel gevoelig voor zijn en dit kan dan ook wel degelijk veel invloed op het slapen hebben. Is jouw kind erg prikkelgevoelig dan kan het helpen om eens goed te kijken of er op dit punt wellicht iets te verbeteren valt.

Alles bij elkaar kan het in ieder geval vaak best een flinke puzzel vormen voordat je erachter bent waardoor jouw kind moeite heeft met slapen. Het is in ieder geval verstandig om hier passende hulp bij te vragen afhankelijk van de leeftijd en omstandigheden van je kind. Zo kun je met hele kleine kinderen prima advies bij het consultatiebureau vragen, zijn je kinderen iets ouder dan kan ook de huisarts je prima verder helpen en verwijzen naar de juiste hulp en ondersteuning wellicht in de vorm van een ergotherapeut, slaapcoach of ceasartherapeut. ( Bij de Praktische adressen op onze website kun je meer informatie vinden) 

Blijf in ieder geval niet te lang rondlopen met deze problemen want vaak zie je dan dat de cirkel lastiger te doorbreken wordt en vaak kun je bijtijds met passende hulp veel bereiken. En wellicht is het een troostende gedachte dat je niet de enige bent die hier mee worstelt! Wil je meer informatie over het onderwerp slaap, neem dan eens een kijkje op de website van Hoeksche Waard Actief!

Afbeeldingen

Cookie-instellingen