We ontwaken weer uit onze winterslaap en gaan steeds vaker naar buiten. Kinderen vinden het heerlijk om lekker te bouwen en te rommelen met zand en water, maar hoe fris is jouw zandbak eigenlijk?
Dat hangt heel erg af hoe er met de zandbak wordt omgegaan.
- Zit er een deksel op? Doe je die ook steeds dicht, zodat er echt geen hond of kat de zandbak gebruikt om zijn behoefte in te doen.
- Wordt er eten meegenomen de zandbak in? Een ijsje, een stukje fruit?
- Heeft je kindje wel eens een ongelukje in de zandbak?
- Of maakt je kindje een soepje van het zand in combinatie met andere gevonden schatten uit de tuin, plantjes, aarde etc)
Wij vermoeden dat er altijd wel minimaal één van de hierboven genoemde punten wel van toepassing is.
Moet je nu al het zand vervangen?
Ja, dit is wel aan te raden als je een open zandbak hebt. Katten zijn verzot op zandbakken en geheid dat zij jullie zandbak hebben gebruikt als kattenbak.
Het zand van een afgesloten zandbak hoef je in de regel niet ieder jaar te verversen. Maar, inspecteer het zand wel op vervuiling. En bedenk je dat er ook onzichtbare vervuilingen zijn.
Bacterieen gedijen goed in zand. Het jarenlang gebruik maken van hetzelfde zand is af te raden.
Het zand wat je weggooid kan je trouwens prima hergebruiken om bijvoorbeeld die paar verzakte tegels mee op te hogen. Heb je nog meer zand over, dan breng je dit weg naar de vuilstot. het zand mag je namelijk niet in je GFT bak gooien.
Nu is het speelgoed aan de beurt
Speelgoed dat de hele winter in de zandbak heeft gelegen kan wel een fijn poets beurtje gebruiken. Dus pak een emmer met water, een beetje soda of een andere milde zeep en laat je kind de was doen. ;-)
Laat ze lekker ploeteren met een sponsje, borstel of zelfs een oude tandenborstel en laat vervolgens het speelgoed in de zon opdrogen.
Kinderen zullendit een heerlijk klusje vinden terwijl jij lekker in de zon kan genieten van een bakje koffie of thee.