De perikelen rondom korstjes eten

Als kersverse ouder word je geleerd om de korstjes altijd vakkundig te verwijderen van de eerste boterhammen van je kleine spruit. Om vervolgens als de kinderen ouder zijn strijdt te hebben over het juist wel opeten van die korstjes. Korstjes eten, hoe ga jij hier mee om?

Thema

Ouderschap
Voeding
Opvoeden
Gedrag en emoties

Leeftijd

Kinderen 0 tot 2
Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8

Toen mijn oudste zoontje een jaar of twee was vertelde een vriendin aan mijn zoontje dat je alleen kan leren fluiten als je je korstjes op eet. Verwoed at hij vervolgens weken lang zijn korstjes netjes op. 
Dit argument leek dus beter te werken dan mijn argument. Ik vertelde altijd dat de bakker juist heel erg hard werkte om het korstje zo lekker mogelijk te maken. 
Hoe dan oook, de argumenten hielpen uiteindelijk niet heel veel en nu alle drie onze kinderen wat ouder zijn geworden zien we dat ze vanzelf wel de kortsjes op gaan eten.

Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?
Laat ik voorop stellen dat ik het gewoon zonde vind om al die broodkortsen weg te gooien omdat mijn kinderen het argument geven dat ze de korstjes niet lekker vinden.  Maar als ik die overtuiging even los laat kan ik mij ook voorstellen dat er fases zijn waarin kinderen het eten van een harde korst niet prettig vinden. Waar het ene kind het juist fijn vindt om te kauwen op het moment dat er tanden door komen zullen andere kinderen dat juist weer helemaal niet fijn vinden. Zo heb je ook kinderen die bijvoorbeeld rijst heel lekker vinden terwijl andere kinderen die structuur helemaal niet kunnen verdragen. 
Uitproberen en blijven oefenen is denk ik hetgeen wat het beste werkt. 

Wel aanbieden niet dwingen
Het opdringen van eten en bijvoorbeeld straffen als er niet gegeten wordt ('je blijft zitten tot je bord leeg is') helpt niet. 
Kinderen hebben maar weinig manieren om hun macht uit te oefenen in hun leven.  Deze vorm van autonomie is belangrijk voor hun ontwikkeling, maar zorgt er ook voor dat jij als ouder in een strijd terecht komt die je of niet gaat 'winnen' of die voor zoveel frustratie in je gezin zorgt dat het simpel weg niet loont. 
Geef zelf gewoon het goede voorbeeld. Eet zelf dus wel altijd je korstjes op.
Verder kan ik je aanraden om de broodkortsen aan het brood te laten zitten bij je kinderen. Als je kindje vervolgens alles op eet, maar de korsten laat liggen kan je hen aanbieden de korsten alsnog op te eten. Doen ze dit niet, ook goed. Dan ruimen jullie de tafel gewoon af en gaan je verder met je dag. 
Het moment dat zij hun korstjes wel gaan opeten komt echt vanzelf. 
Jij bent dat ook gaan doen toch. :-)

En dan als afsluiter nog een idee wat je met de overgebleven broodkorsten kan doen. 
Je kan hier heerlijke wentelteef snackjes van maken. 
Normaal doe je dit met hele oude boterhammen maar dit kan natuurlijk ook prima met een lading korstjes. 
Wedden dat de kinderen dan zonder problemen hun kortsjes opeten. 

Geschreven door: Hoekschemama





 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen