Het was een mooie opkomst. Wethouder Rik van der Linden deed de aftrap. Het was zijn kortste speech ooit, die opdracht had hij nl. ook gehad: laat de deskundigen vooral het woord voeren.
In de zaal zaten diverse lokale, regionale en landelijke professionals. Hier werd door de dagvoorzitter de aandacht op gelegd. De kraamzorgpartners zaten vooral zeer gecentraliseerd bij elkaar. De uitnodiging werd gedaan om vooral ook met elkaar te netwerken en verbinding op te zoeken.
5 jarig bestaan
Angela Uijtdewilligen vertelde over het 5 jarig bestaan van de landelijke coalitie Kansrijke Start en wat er in die jaren bereikt is en nog gerealiseerd mag worden. Lees vooral eens terug wat er allemaal al gebeurd is via Terugblik: Kansrijke Start 5 jaar! | Publicatie | Kansrijke Start (kansrijkestartnl.nl)
De vooruitblik die Angela gaf is ook gericht om collectief in te zetten op gezond zwanger worden waarbij de centrale vraag gaat zijn: Wil je het komende jaar zwanger worden?’ als start van gesprek tussen mensen om wie het gaat en professionals.
100 dagen voor de eerste 1000 dagen
Vervolgens pakte Régine Steegers-Theunissen uit Rotterdam verder door over het onderzoek wat zij in het Erasmus hebben uitgevoerd t.a.v. preconceptionele gezondheid.
20% van de kinderen wordt geboren met een aangeboren afwijking, te vroeg, groei vertraagd of met een te laag geboortegewicht.
In het onderzoek werd meer dan ooit duidelijk dat niet alleen de 1e 1000 dagen van een kind heel belangrijk zijn, maar óók de 100 dagen daarvoor. Als man of vrouw met een kinderwens is het n.l. van groot belang 100 dagen voor de bevruchting een gezonde leefstijl aan te houden. Ook wordt hierdoor de kans op een kind vergroot. Dat was toch wel de eyeopener van de dag voor velen!
Het was best een technisch verhaal, uitermate interessant! De groene bolletjes zijn ons allemaal bij gebleven, hopelijk ontvangen we die uitleg nog eens in Jip en Janneke taal.
Ook wordt er een pilot gedraaid met een app “sneller zwanger” en dat ziet er veelbelovend uit! Met onder andere:
- programma van 4 weken als voorbereiding op de zwangerschap
- blogs, tips, podcasts, nudging
- loyalty programma
Project preconceptiezorg
Daarna presenteerden Saskia Slikkerveer en Marloes Meerkerk de uitkomsten van hun onderzoek, een verkenning t.a.v. preconceptiezorg. Een aantal mooie aanbevelingen zijn naar boven gekomen zoals: co-creëer samen met inwoners, maak gezond zwanger worden het onderdeel van het onderwijsprogramma, vraag actief naar kinderwens, zet influencers in, plak stickers op de doosjes van de pil, zet wachtkamerschermen in. Super interessant en waardevol dus lees er alles over terug in de bijlagen onderaan.
Netwerksessie
De diverse aanwezige beroepsgroepen gingen gezamenlijk uiteen voor een netwerksessie. Want weten wat je te doen staat t.a.v. preconceptionele zorg is één, maar wat staat jouw beroepsgroep dan vervolgens te doen?
Al brainstormend aan de hand van een drietal vragen werden deze besproken. Er hing veel energie in de lucht, goede ideeën en plannen werden geboren. Zo werd er later plenair nog een oplossing genoemd: ‘plak een sticker op de onderbroek van de man!’ U snapt, dit zorgde voor de vrolijke noot.
Gemeente Dordrecht gaat het programma verder inrichten, governance structuur, bestuurlijke borging en monitoring. Ondertussen kunnen alle gemeenten aan de slag met al het voorwerk wat is gedaan. We kijken nog uit naar de uitkomsten van de netwerksessie en zullen die dan weer delen.