Ter inspiratie voor de onderwerpen die ongetwijfeld deze en volgende week op jullie agenda staan.
Luistertip: https://decorrespondent.nl/12786/rellende-jongeren-bedrijven-ook-politiek-zegt-deze-filosoof/4884314625828-26c436dd
In deze podcast is Lex Bohlmeijer in gesprek met filosoof Femke Kaulingfreks over de rol van jongeren en vooral ook de manier hoe jongeren naar de samenleving kijken.
Het gedrag, de verhalen, diversiteit en vooral zaken die jongeren belangrijk vinden maken het mogelijk om de vooral complexe vraagstukken van deze tijd aan te pakken. Te vaak wordt het urgentiebesef binnen gemeenschappen (lees: systemen) gemist die gedomineerd worden door een gevestigde orde. Een orde die worstelt met verandering.
Door vanuit het holistische perspectief van ‘It Takes a Village’ naar uitdagingen en vraagstukken te kijken en juist jongeren meer in positie te brengen ontstaan creatieve en innovatieve oplossingen. Leren luisteren naar jongeren betekent ook begrijpen wat de achterliggende beweegredenen zijn om bijvoorbeeld in actie te komen, of zelfs in verzet te komen. Geen verzet vanuit rebellie, maar juist vanuit het goede willen bereiken en tot oplossingen te willen komen die voor menigeen onverwacht zijn. Jongeren zijn als geen ander in staat de vraag te beantwoorden: ”Ik zie een wereld voor mij, waarin…?”
Ik raad deze podcast aan te luisteren wanneer je de komende tijd in gesprek gaat over of aan de slag gaat met een uitdaging die lekker ingewikkeld lijkt. En stel jezelf de vraag wat kunnen jongeren in deze situatie voor je betekenen?
“Rellende jongeren bedrijven óók politiek, zegt deze filosoof” - Hoe kunnen volwassenen beter naar jongeren luisteren, wil filosoof Femke Kaulingfreks graag weten. Want jongeren doen vernieuwende dingen – en zo kan radicale verandering beginnen.
Luister de podcast van De Correspondent er zit voor ieder wat wils in vanuit het perspectief van ‘It Takes a Village to Raise a Child’, of het nu gaat om:
- Vergroten van de mentale weerbaarheid van kinderen;
- Het oplossen van huisvestingsproblemen;
- Het aanpakken van klimaatverandering;
- Tegengaan van voedselverspilling;
- Mogelijk maken van een circulaire economie;
- Oplossen van arbeidsmarkt en scholingsvraagstukken;
- Mogelijk maken van passend onderwijs;
- Jeugdzorg mogelijk maken die jongeren helpt;
- Het mogelijk maken van een inclusieve samenleving;
- …
Ik ben benieuwd wel vraagstuk jij aan jongeren durft voor te leggen…
Stuur mij gerust een reactie terug erwin.niedeveld@sportraadhw.nl