De nieuwe JGZ richtlijn Houding en Bewegen is vorige week gepubliceerd. Tegelijkertijd staat de geactualiseerde, betrouwbare informatie voor ouders daarover op Opvoeden.nl. Zoals altijd is deze informatie ook op GroeiGids.nl en in de GroeiGids app te vinden. Onder andere de teksten over gezondheid en bewegen, scoliose en lichamelijke problemen zijn aangevuld met tips. Ook zijn er nieuwe teksten toegevoegd over Tips beeldschermgebruik en Een gezonde lichaamshouding.
In een animatie hoor je meer over de inhoud van de richtlijn en de verbinding met de informatie voor ouders. Kijk daarvoor op YouTube.
Het aanpassen van de opvoedinformatie op basis van de richtlijn is gedaan in samenwerking met de volgende deskundigen:
- Jacuqeline Deurlo, een van de richtlijnsamenstellers van TNO.
- Anneke Kesler, programmamanager GroeiGids.
- Rig Mutschler, praktijkprofessional.
- Justine Pardoen, mediadeskundige Bureau Jeugd & Media.
Aanpassingen in de tekst Gezondheid en bewegen
In de informatie staat nu dat een baby voor een goede motorische ontwikkeling voldoende ruimte nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat de baby niet te vaak en niet te lang achterelkaar in een buggy, autostoel of kinderstoel zit. Dat is te belastend voor de rug.
Aanpassingen in de tekst Scoliose
In deze tekst wordt uitgelegd dat er een verschil is tussen ‘structurele’ scoliose en ‘niet-structurele’ scoliose. Structurele scoliose ontstaat in de wervelkolom zelf. Niet-structurele scoliose ontstaat door een ander probleem aan de botten, spieren of gewrichten.
Nieuw: de tekst Tips beeldschermgebruik
Beeldschermen spelen een grote rol in het leven van kinderen en jongeren. De telefoon, laptop of tablet zijn heel belangrijk voor school, ontspanning en het contact met vrienden. Maar het is niet gezond om te veel achter een beeldscherm te zitten. In deze tekst staan tips voor een goede houding en een filmpje.
Nieuw: de tekst Een gezonde lichaamshouding
Een goede lichaamshouding is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In deze tekst staan tips over hoe je een gezonde, actieve houding bij een kind kunt stimuleren.
Achtergrondinformatie over het richtlijnenproces en de informatie voor ouders
De Richtlijn Adviescommissie (RAC), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), TNO en ZonMW deelden met ons de ambitie om de informatie voor ouders meer te betrekken in het proces van de richtlijnen. Uit een nieuwe of gewijzigde richtlijn komt bijna altijd informatie die voor ouders relevant is. Meestal werd dit pas na publicatie van een richtlijn verwerkt. Met het NCJ maakten we afspraken om dat al eerder in het proces op te pakken, zodat ouders de juiste, actuele informatie ontvangen. Hierdoor zagen we vóór de publicatiedatum van de richtlijn wat de gevolgen waren voor de opvoedinformatie voor ouders en konden de teksten daarop aanpassen.
We zijn blij dat we op deze manier bijdragen om professionals een compleet aanbod te bieden, namelijk een nieuwe richtlijn en de bijbehorende informatie voor ouders! Dit lukte eerder al bij:
De informatie van ouders op de website van het NCJ
De website van het NCJ biedt een overzicht van alle richtlijnen. In alle opvoedgerelateerde richtlijnen is een link toegevoegd naar de bijbehorende informatie op Opvoeden.nl, bijvoorbeeld bij ADHD. Zo maken we het voor professionals nog eenvoudiger om de betrouwbare informatie voor ouders toe te passen in de praktijk!
Opvoedinformatie Nederland en GroeiGids
Opvoedinformatie Nederland en GroeiGids werken gezamenlijk in één redactie om ouders in heel Nederland van betrouwbare informatie te voorzien over gezond opgroeien en opvoeden. Deze informatie vinden ouders terug op Opvoeden.nl. Groeigids.nl, de GroeiGids app en op websites van deelnemende Centra voor Jeugd en Gezin, GGD’en en gemeenten.